Hurum på langs

Fellestur

Dato
22. juni kl. 10:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom
Arrangører
Bærum Turlag, Asker Turlag , DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslofjorden (se kart)
Dette arrangementet er over!

Nå tar vi en skikkelig langtur, en gjennomgangstur temmelig rett fra nord til sør på Hurum. Nesten hele turen går på stier fremfor skogsveier.

Få minutter etter start har vi lagt villaveiene bak oss. Med utsikt mot Engene fabrikker får deltagerne en kort orientering om sprengstoffabrikken som ble etablert i 1876 og har hatt stor betydning for utvikling av Sætre som tettsted. Så går vi på gammel setervei i slak stigning til ruinen etter Engenesetra og derfra videre til Bjønnåsen (304 moh). Her tar vi pause i kulturlandskap med fin utsikt nord- og østover.  Vi kommer oss bratt ned åsen mot sør til Sandstien. Denne stien har en fortid som hovedvei («oldtidsveien») som forbindelse mellom Østfold og Vestfold. Så kommer vi til skogsbilvei, Stikkvannsveien, som vi følger til vannet og Stikkvannshytta. Hytta ble bygget av Sætre og omegn turistforening og sto ferdig i 1947. Nå er Hurum turistforening eier. Hytta er helgeåpen bare om vinteren. Vi matpause i solveggen og kanskje en dukkert.  

Neste etappe går på klassisk skogssti over toppen av Aklangfoten (340 moh), med flott natur. Sør for åsen velger vi skiløypetrasséer over Langmyr og Nøklemyr, pluss en kilometer skogsvei for å komme til demningen ved Røskestadvannet. Her tar vi ny matpause.

Nå står den letteste etappen igjen: Ned til Tofte via Toftefjell, som har preg av et høyt fjell når man ser opp dit fra Tofte. Men i virkeligheten er dette «fjellet» en bred hylle i en større ås. Vi skal gå på en «bessegg» og flott utsikt ut fjorden og ned til Tofte på venstre side, og til høyre har vi en liten skrent mot en skogkledd flate med alternativ sti. Deltagerne får en kort orientering om cellulosefabrikken på Tofte. Den ble etablert i 1897, preget området på godt (med arbeidsplasser) og vondt (med råtten lukt), og stengte i 2013. Etter få minutter er vi i Tofte sentrum. På stranda er det fint å bade, hvis vi må vente på buss.

Asker turlag er samarbeidspartner på denne turen.

Terreng og lengde: Deltagerne må være i fysisk form til en langstur av type «hytte til hytte i fjellet». Ruta er kupert med stigning fordelt over to lange strekk, men stiene er stort sett bekvemme. Turen er ca 22 km lang, med varighet 7-8 timer, inkludert pauser.

Ta med: Dobbel matpakke og rikelig drikke. I tørt vær kan joggesko brukes. Vi tar buss fra Tofte tilbake til Sætre: ta med kontanter eller Ruter app. Ta gjerne med badetøy, kikkert og eventuelt skoskift. Se også Generell turinformasjon.

Kart: Oslo Vestmark 1:50 000 (Ugland) gir helhetsbilde, men er til liten hjelp når det gjeldet stier.

Start: Parkeringsplass ved Sætre samfunnshus på Grytnes kl 11.15. Deltagere kan møte direkte her. P-plassen ligger ved RV 181, 600 meter sør for Sætre bussterminal.

Offentlig transport: Buss 250 til Sætre bussterminal med ankomst 11.05. Gå 600 meter på gangvei sørover. Sjekk rutetider.

Felles transport fra Bærum: Vi møtes på p-plassen ved Gjønnes T-banestasjon kl 10 og fordeler oss i så mange biler som trengs. Spleis på kjøring kr 100 betales sjåføren. Avreise kl 10.15.

Felles transport fra Asker: Vi møtes på Venskaben kl 10.00. Fordeler oss på antall biler som det er behov for. Transport kr. 50 betales sjåføren. 

Hurum på langs

Nå tar vi en skikkelig langtur, en gjennomgangstur temmelig rett fra nord til sør på Hurum. Nesten hele turen går på stier fremfor skogsveier. Få minutter etter start har vi ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Sidsel Graff-Iversen