Grinimuseet og krigsminner i nærområdet

Fellestur

Dato
21. mai kl. 10:30
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Kultur
Arrangører
Bærum Turlag, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslomarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

Denne turen starter med museumsbesøk. Deretter byr Turlaget på en tur til de ytre krigsminnene med lokalhistoriker Trygve Christensen som guide. Grini var Norges største fangeleir under krigen og var i bruk fra 1941 til 8. mai 1945. Vi får omvisning og foredrag på Grinimuseet om fangenes liv i leiren. Her må hver enkelt betale kr. 120 for omvisning. 

På rundturen som følger, skal vi innom en lang rekke krigsminner: gartneriet og andre bygninger fra Grinileirens tid, Ila-bekken hvor »Forelldammen» var anlagt, en rest etter Fangeveien som forbandt Grini med gården Nordli og den hule Eika ved jordet de kalte “Øst-Preussen”. Denne eika fungerte som postkasse for beskjeder mellom fanger og samfunnet utenfor. Øvre og Nedre rettersted er to dystre minner som vi besøker. Trygve Christensen har gransket kilder og forteller historien bak henrettelsene. Vi går også til en rest etter Steinbruddet, hvor noen av fangene jobbet.

Terreng og lengde: Med unntak av en liten km på Ankerveien, som er en grusbelagt gang- og ridevei, går turen på sti. Terrenget er forholdsvis jevnt, med små høydeforskjeller. Gode og stødige tursko er likevel nødvendig. Turens lengde er ca. 4 km. Det anbefales å ha 4-5 timer til rådighet, så det blir god tid til museet, informasjonsstopp underveis og en matpause i skogen. 

Ta med: Ryggsekk med mat, drikke, sitteunderlag og ekstra klær til pauser. 

Oppmøte: Busstoppen Ila fengsel kl. 10:15. Programmet på museet starter kl. 10:30.  

Transport: Buss 230 Ila til endeholdeplassen, med ankomst kl. 10:11. Det er noen få parkeringsplasser ved museet. 

 

Grinimuseet og krigsminner i nærområdet

Denne turen starter med museumsbesøk. Deretter byr Turlaget på en tur til de ytre krigsminnene med lokalhistoriker Trygve Christensen som guide. Grini var Norges største fangeleir under krigen og var i ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Kari Fonnes