Smakebiter av industrihistorie mellom Vækerø og Jar

Fellestur

Dato
21. august kl. 10:30
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Kulturvandring
Arrangør
Bærum Turlag
Turområde
Oslomarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

Velkommen til en lettgått lørdagstur! Vi går på stier og gangveier og stopper ved noen av de historiske minnene i området. 

Fra Lysaker togstasjon går vi kyststien mot Oslo og stopper ved Vækerø gård. Vækerø var gjennom mange år Bogstadgodsets utskipingshavn for sagtømmer. Vi går gjennom parken tilbake til Sollerud og opp langs Lysakerelven. Av historiske minner tar vi kort for oss Lysaker Kjemiske Fabrik (1859-1970).

Vi tar hovedpausen ved Fåbrofossen utenfor sommerboligen til teologen Christian Braunmann Tullin (1728-1765). I sitt korte liv rakk å bli rangert som Danmark-Norges ypperste poet, drive spikerverk ved Fåbro og være rådmann i Christiania. Spikerverkets tomt ble senere solgt til Nitroglycerincompagniet for å anlegge sprengstoffabrikk. Dette skjedde straks etter at Alfred Nobel hadde oppfunnet forløperen til dynamitt. Fabrikken var i drift her i 10 år. Siden 1875 har området vært preget av O. Mustad & Søn. Fram til 1900 vokste det frem et industrisamfunn på Lilleaker med 350 ansatte og deres familier. Vi går videre på Oslosiden til brua ved Jar skole. På vei tilbake passerer vi Granfos, som var en papirfabrikk med 225 ansatte i 1960. Rett ved togstasjonen lå fabrikken til Barnengen som etablerte seg her i 1919.

Terreng og lengde: Gangveier og litt på tørr sti.Turen er 5,5 km lang og tar ca 3 timer, inkludert pause og flere stopp.

Oppmøte: Lysaker togstasjon ved utgangen til stoppestedet for busser kl 10.20. Vi begynner å gå kl 10.30.

Ta med: sitteunderlag, mat og drikke. Vi viser til Generell turinformasjon

Smakebiter av industrihistorie mellom Vækerø og Jar

Velkommen til en lettgått lørdagstur! Vi går på stier og gangveier og stopper ved noen av de historiske minnene i området.  Fra Lysaker togstasjon går vi kyststien mot Oslo og ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Sidsel Graff-Iversen